Търсене в този блог

неделя, 29 юли 2018 г.

Марс в опозиция - 28.07.2018

След излизането на Луната от земната сянка, насочих телескопа към Марс, който в същата вечер беше в опозиция. Планетата е наедряла осезаемо от последното ми снимане, което позволява улавянето на детайли дори и при не особено качествена атмосфера. В случая условията не бяха толкова добри като предния път, но ъгловият диаметър на планетата, както и богатата на разнообразни детайли зона, компенсираха нещата.
Изглежда запрашаването на марсианската атмосфера вече намалява осезаемо, което също помага за по-ясна гледка. Полюсите на планетата са доста динамични - при снимките от 12-ти в центъра на южния полюс добре се вижда тъмно петно, което сега е изчезнало напълно, вероятно скрито от поглед заради облакообразуване.


Качвам и една GIF анимация от всичките 6000 кадъра на инфрачервения канал. Така изглежда Марс на живо при снимане с планетарната камера (видеото през това време тече на екрана на лаптопа). Прозрачността беше добра, но имаше високочестотни "къдрици" причинени от турбулентни потоци, които се виждат на анимацията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар