Търсене в този блог

събота, 21 март 2020 г.

Венера - 20.03.2020

Вечерта на 20-ти успях да снимам Венера в хубави условия. Точно навреме преди да започне дълъг облачен период. Направих снимките още по светло (планетата не се виждаше с просто око, намерих я в търсача на телескопа), за да я хвана максимално високо в небето. Това изглежда свърши работа, понеже този път и трите канала излязоха много сходни като качество, а атмосферата беше добра през повечето време.
Изненадващо, при увеличаване на сатурацията, успях да изкарам някаква разлика в разцветката на облаците - в центъра жълтее, докато по периферията има повече виолетово. А това е рядкост при нея с нормално RGB заснемане. Принципно амосферата на планетата показва подробностите си когато се снима през UV филтър.

Използвах AutoStakkert 3 (в случая се справи значително по-добре от Registax), като стакнатите кадри са по 10% от 20 000 за канал + допълнителна обработка в PS.

RGB изображение:






 И отделните канали

R:


G:


B:


IR:





сряда, 18 март 2020 г.

Венера - 17.03.2020

Съседката Венера от снощи (19:30ч) :) Преди около месец направих опит за снимане, но атмосферните условия не позволиха - виждаше се едно размазано петно в окуляра. Сега прозрачността беше по-добра, макар и да имаше доста турбуленции. R и IR каналите спасиха положението, понеже в G и B не се получи почти нищо, поради което около диска възникна синкаво хало... подобно на атмосфера.

Венера винаги е предизвикателство за заснемане. Когато е тъмно и подходящо за наблюдения и снимки, не е много високо в небето и съответно атмосферата влияе негативно. Планетата ще се доближава още, като видимият ѝ диаметърът ще нарасне значително, а в същото време фазата ѝ ще намалява.

RGB:



IrGB:



R: