Търсене в този блог

петък, 15 юни 2018 г.

Юпитер - 11.06.2018

Юпитер от първият час на 11-ти юни. Атмосферни турбуленции присъстваха, но прозрачността беше удивително добра, особено за сравнително малката височина (южен небосклон), на която планетите се виждат в момента.

На тези снимки планетата е обърната със северния си полюс надолу. Така добре се виждат интересните картини, "изрисувани" в багри на тъмно-синьото до СЕП.
Освен RGB и IR, качвам и една импровизирана анимация от осем кадъра.





Юпитер, Сатурн и Марс - 05-06.06.2018

Нощта на 5-ти срещу 6-ти юни се превърна в хубава планетарна фиеста със заснемане на общо три планети - Юпитер, Сатурн и Марс (по ред на снимане) :)
Това се случи по време на нощната ми смяна - службата ми е такава, че имам възможност да си донеса техниката с мен на работното място и да снимам през нощта.

Юпитер снимах около полунощ, Сатурн към 02:30ч, а Марс малко преди развиделяване - 04:30-05:00ч.
Атмосферата беше сравнително стабилна и позволи изкарване на повече детайли от предния път.
В средата на южният екваториален пояс (ЮЕП) на Юпитер, добре се забелязва възникване на ново смущение (вероятно буря) под формата на бяло зигзагообразно образувание.

За Сатурн си по играх с малко по-различно цветово комбиниране, понеже най-остър детайл се получи при IR. Реших да вкарам и този канал в RGB стак, като за целта използвах CMYK комбиниране във Фотошоп.

Тази година определено най-привлекателна мишена за планетарният фотограф, ще бъде Марс. Планетата ще се приближи максимално до нас, като последното такова сближаване е било преди 15 години. Ъгловият диаметър на Марс нараства бързо до опозицията му на 27-ми юли, когато ще достигне видим диаметър от 24,3" (дъгови секунди).

За стакването на кадрите този път използвах програмката AutoStakkert3 (която ще ползвам от сега нататък) - с нея резултатите са осезаемо по-добри от Registax6.
RGB и IR снимки.






Юпитер - 31.05.2018

Тази година опозицията (най-близкото отстояние от Земята) на Юпитер, бе на 9-ти май. За първи път от доста време насам го наблюдавах и снимах вечерта на 31-ви май, малко преди полунощ.
Атмосферните условия бяха средно ниво - с моменти на подобрение и влошаване на сиинга. Хванах и Ганимед, който постепенно се приближаваше до планетата, след което се скри зад нея.

Качвам RGB стак, както и IR снимка.