Търсене в този блог

вторник, 14 ноември 2023 г.

Юпитер - 13.11.2023

Преди няколко дни излезе нова версия на най-добрия скакващ софтуер за планетарна обработка - AutoStakkert 4. Тествах с мои данни, както и клипчета от големи телескопи, които съм си запазвал през годините - във всеки от случаите стаква кадрите по-добре спрямо AS3 и на финалния резултат се забелязва с една идея по-фин и подреден детайл (особено около полюсите) при еднаква обработка.

Силно се надявам финалната версия да може да прави ефективна видео деротация на клипчета от Alt-Az монтировки (вече има такъв рикуест от потребител, снимащ с 16" GoTo Dobson), вместо да се разчита на тромавата видео деротация на WinJupos.

Опозицията на Юпитер бе на 4-ти, сега е в най-удобно за снимане време, но ъгловият му размер лека-полека намалява.

Снощи снимах в силно променлива атмосфера (бързи вариации между 1 и 7 по десетобалната), за капак накрая се запоти коректорната пластина и то от вътрешната страна :-k Отдавам го на не съвсем плътното затваряне отвора за окуляра поради нагаждане на оптичната верига, така че да мога да ползвам 2x Omni barlow като 1.5х + UV/IR cut филтър. В случая най-напред в отвора влиза филтърния плъзгач, който има лека хлабавина и не затваря така добре, както барлоу или директно камерката с адаптер.

 

Резултатът е от 4 деротирани сета в WinJupos.

C8, 1.5x barlow, Uranus-C, обработка в AutoStakkert 4, AstroSurface Volcano-V1 и PS.