Търсене в този блог

събота, 5 септември 2020 г.

Сатурн - 04.09.2020

Веднага след снимките на Юпитер, насочих телескопа към Сатурн. Хубавата прозрачност на атмосферата личеше от по-ниските изисквания откъм exposure и gain на камерата, което позволи заснемане с по-висок фреймрейт за запълване на хистограмата до необходимото ниво.

C8, ASI290MM, 2.5x Powermate, RGB filters; обработка в AutoStakkert 3, RegiStax 6, WinJUPOS, PS CC.



Юпитер - 04.09.2020

Юпитер от снощи при добра атмосферна прозрачност (но с присъстващи турбуленции).

За първи път реших да обединя няколко RGB сета (в случая четири) в WinJUPOS за проба как ще се получи. Тази програмка служи за обединяване и деротиране на получените снимки от няколко последователни RGB сета, което позволява събирането на повече полезни данни и в крайна сметка получаване на по-детайлно изображение.

 
Тази част на СЕП изглежда доста динамична с множество турбулентни образувания (прави впечатление яркото бяло петно в горната част), за разлика от спокойните потоци на ЮЕП.

 

вторник, 1 септември 2020 г.

Марс - 01.09.2020

Тази сутрин за Марс атмосферата не бе така добра както предния път. Изображението играеше доста, прозрачността също беше влошена (още снощи личеше по обширния оранжев ореол около Луната).
 

Стакнатите кадри са 50% от около 14000 за всеки канал.



 

Сатурн - 30.08.2020

Сатурн, заснет в променливи атмосферни условия. Сянката, която планетата хвърля върху пръстените, придава известен 3D ефект.



Юпитер - 30.08.2020

Юпитер от вечерта на 30-ти в силно променлива атмосфера. Със своите само 24 градуса отстояние от хоризонта, е трудно да се разкрие значим детайл, понеже светлината трябва да премине през приблизително три дебелини на земната атмосфера докато ни достигне. Това замъглява значително гледката.

Преди да започна снимките на Юпитер и Сатурн, направих колимация на C8 при голямо увеличение. Оказа се, че има нужда (всъщност колимация не му бях правил от години...), веднага се забеляза разликата.

30% стак от около 4500 кадъра за всеки RGB канал.