Търсене в този блог

събота, 6 април 2024 г.

M97 - Owl nebula (Совата)

Месие 97 (M97), известна още като мъглявината Сова, е планетарна мъглявина, разположена в съзвездието Голяма мечка. Намира на 2030 светлинни години от Земята и има видима величина 9,9. Обозначена е като NGC 3587 в новия генерален каталог.

M97 заема площ 3,4х3,3 дъгови минути видим размер, което съответства на пространствен диаметър от 1,82 светлинни години. Наречена е мъглявината Сова заради външния ѝ вид в по-големите телескопи, които разкриват две тъмни петна, приличащи на очите на сова. Те са скицирани за първи път от Уилям Парсънс, 3-ти граф на Рос през 1848 г.

В центъра на мъглявината се намира звезда тип бяло джудже, която в миналото се е освободила от външните си слоеве газ и прах, които всъщност формират мъглявината.

Совата може да се види в бинокъл 20х80 и малки телескопи, но само при изключително добри условия и изглежда като бледа топка светлина. "Очите" на Совата могат да се видят с 10-инчови и по-големи телескопи.


Изключително блед обект е М97. Дори през 14 инча ми бе трудно да го забележа през 32мм окуляр. Е, за това "помагат" и прожекторите на съседите, както и тези на 36-метровия метален кръст в близост. Но колкото – толкова.

Направих даркове през SharpCap, а за заснемащ софтуер ползвах Firecapture. Събрах около 1000 кадъра по 2 секунди или 33 минути интеграция. От тях 50-60 да са фира заради ръчното центриране от време на време, както и преминаващ самолет + някакъв бавен сателит, на който му отнеха цели 86 секунди да премине през това малко поле.

Стакването извърших през AstroSurface – има много готина опция за подравняване по множество звезди при ротация на полето, изграждайки сложна мрежа от триъгълници между звездите.


SW 14" Alt-Az GoTo dobson, Uranus-C (IMX585), UV/IR cut



Няма коментари:

Публикуване на коментар