Търсене в този блог

четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Марс - 19.10.2020

Вечерта на 19-ти очакванията за хубава атмосфера се оправдаха... всъщност оказа се нещо повече :) Снимах в продължение на почти час – от 23:15 до 00:10ч. Това бе най-ясната гледка на Марс, която някога съм виждал през телескопа ми. По време на дългите периоди на перфектен сиинг (процентното съотношение на много добър към перфектен сиинг беше приблизително 40/60), имаше многократни възклицания "Уау!" от моя страна с невярващо взиране в екрана, на който се виждаха остри като бръснач кадри, показващи богат детайл в реално време. Всъщност това бе максималният възможен детайл, на който е способен един 8" телескоп.

Имаше немалки периоди, в които дори синият канал беше като замръзнал и ясно се открояваха марсианските облаци по периферията на диска. Като че ли зеленият канал малко превъзхождаше червения по стабилност и острота.
В края на сесията стакнах пауърмейта с 12мм окуляр, за да се полюбувам на гледката директно - планетата изглеждаше прекрасно, като колкото повече се взирах – долкова по-ясно видими ставаха детайлите.

C8, 2.5х Powermate (намалена до 2х - 16см отстояние между горната ѝ леща и матрицата на камерата), RGB filters, ASI290MM.

Най-добрите три сета:

 
 
Forverse анимация от 12 RGB снимки:
 
 
Forverse анимация от 11 зелени канала. Добре личат марсианските облаци по периферията на диска:
 

 
Шест деротирани сета (обработка в Registax) чрез WinJUPOS: 
 
Седем деротирани сета (готови шарпнати изображения от AS3) чрез WinJUPOS с подсилена острота:

Вятърът на височина 300hPa в тази нощ: