Търсене в този блог

сряда, 4 септември 2019 г.

Луна - 03.09.2019

Първи лунни кадри с новата камера ASI290MM. Всъщност приготвих нещата за Юпитер и Сатурн, но при вида на лунния сърп на югозапад реших да действам първо с него, макар и при напълно светло небе (Юпитер още не се виждаше). 10к фрейма се събраха за 3мин и 15сек на 1936×1096 (получи се 20GB видео файл), като ми се струва, че от време на време дропваше кадри - картинката на екрана "замръзваше" периодично. При планетите не се забелязва такова нещо, вероятно лаптопа (i3) се затормозява със записът на толкова данни в пълна резолюция.
Горе-долу добре се получи като за тези условия - не особено подходяща атмосфера, сравнително ниска позиция на Луната, светло небе - без Барлоу се усеща, че камерката навлиза в стихията си с достатъчна плътност на изображението и качествено разгръщане на детайла. На места се забелязват onion rings, което отдавам на турбуленциите.

За Сатурн и Юпитер излезе вятър, който влоши атмосферата и не ставаха за снимане.
Първото изображение е в R, второто в IR канал. Хексагоналната равнинна местност (интересно, че е с такава форма, обикновено при полюсите на планетите се получават такива) на втората снимка, е едно от "моретата" - в случая Маре Крисиум.