Търсене в този блог

неделя, 20 септември 2020 г.

Марс - 17.09.2020

Снимката е от интервала 00:00-01:00ч. Атмосферата беше такава сякаш някой постоянно променя фокуса до пълно замазване на изображението. Най-вероятно е имало локално смесване на потоци с различна температура, причиняващи силна турбуленция и замъгляване. След като не се получи с ASI290MM (понеже с нейните характеристики и това фокусно разстояние, се изисква много добра атмосфера), реших да събудя от сън старата Basler камерка :) С нея взе, че се получи що-годе добър резултат и то при такива кофти условия. Поддържаше около 38 fps. Планетата с нея излиза много по-малка, за финалната снимка съм приложил ресайз със стотина пиксела отгоре.



Марс - 16.09.2020

Сутринта на 16-ти направих опити между 03:00 и 04:00ч, като плановете ми бяха да направя 5-6 RGB сета, които след това да комбинирам в WinJUPOS, но уви - бяха се формирали облаци и снимането бе силно затруднено. Постоянно течеше облакообразуване (най-много в зоната където е Марс) и трябваше да се задоволя с малките отрязъци, които се появяваха от време на време.

Една примерна графика от AutoStakkert3:

Заради динамиката, породена от облакообразуването, сиингът варираше в много широки граници - реално от много лош до отличен, преливайки през няколко секунди.

Единствения по-хубав RGB сет:
 
  
 
Една примерна графика от AutoStakkert3. Вижда се как в голяма част от графиката липсва каквато и да е информация. Тогава планетата е била скрита от облаци.
 

Към края на сесията успях да хвана прозорче с по-стабилна атмосфера, но стигна само за един червен канал преди ново струпване на облаците:

 
Метео условията на 300hPa, определящи сиингът, за часът на заснемане: