Търсене в този блог

сряда, 3 юли 2019 г.

Юпитер - 02-03.07.2019


Неочаквано добър късмет снощи :) На пръв поглед атмосферата не обещаваше да е хубава заради наглед мътното белезникаво небе, но реалността се оказа съвсем друга. В началото на снимките картинката често се сменяше от хубава до посредствена, като с всеки изминал сет атмосферата се успокояваше все повече и повече. Накрая не можех да повярвам на честото "замръзване" на картината и перфектен сиинг, още повече при тази височина на планетата.

100 кадъра отрязък от R канала:



Най-доброто изображение от поредицата:



Добре се вижда прекъсването на белия пояс в южното полукълбо, което и Спас забеляза на неговите снимки. До самото прекъсване има голям бял овал + още един по-малък в близост. ЮЕП общо-взето е "раздробен" на 3-4 тънки пояса с по-тъмен материал. Под СЕП присъстват характерните синьо-зелени турбулентни образувания. Транзитът е на ЕВропа, като самият спътник на това RGB изображение е едва забележим като малко светло петънце към дясната част на диска.

В инфраред спътника се забелязва доста по-добре:



Един опит за IrRGB комбиниране:



Анимация от седем кадъра:



Ето как изглеждат и отделните цветови канали:

 


понеделник, 1 юли 2019 г.

Юпитер - 30.06.2019

Гигантът от първите минути на 30-ти юни. Прозрачността през повечето време беше хубава, за сметка на постоянно присъстващи турбуленции, които често си сменяха амплитудата и честотата на отделните "вълнички". От време на време вълничките се засилваха толкова много, сякаш някой е запалил огън или е насочил гореща струя в тази част на небето. В случая много помогна стабилната прозрачност на атмосферата.
В началото небето беше почти на 100% покрито с облаци, като малко след полунощ се изясни и успях да хвана транзит на Йо, който се вижда отстрани, както и сянката му върху планетата.









И 300 кадъра отрязък от видео в червения канал.

неделя, 30 юни 2019 г.

Луна - 22.06.2019

Лунни местности от сутринта на 22-ри (към 04:30ч) при добра атмосфера. Снимах я без Барлоу леща (но с оставен екстендър) за по-широко поле. Стакнати по около 1500 кадъра. След снимките забелязах, че коректорната пластина на телескопа беше започнала да се замъглява от сутрешната роса.

Кликнете върху снимките за максимален размер.




GIF анимация от 200 кадъра.

Сатурн - 22.06.2019

В началните часове на 22-ри атмосферата се подобри и се откри хубава гледка към Властелина на пръстените :) Събраните RGB данни бяха сравнително добри, но особено хубав излезе IR каналът, който добавих като Luminosity слой към готовото цветно изображение. Това допринесе за изпъкването на детайла.



GIF анимация от 500 кадъра в инфрачервения канал.


Юпитер - 21-22.06.2019

Вечерта на 21-ри срещу 22-ри юни направих наблюдения и снимки на Юпитер, Сатурн и Луната в същия ред.
В началото за Юпитер атмосферата беше силно турбулентна за сметка на горе-долу добра прозрачност. Стакнатите кадри са по 700-800 за канал. Тази година екваториалните пояси са доста изменени и размити (при това промяната е станала много бързо, докато планетата не е била достъпна за снимане) подобно на временната "метаморфоза" през 2007-ма. ЮЕП е значително изтънен, а около ГЧП се забелязват два овала.





Следват три GIF анимации от по 500 кадъра всяка (за трите RGB канала), предоставящи гледка такава, каквато се виждаше през камерата на живо. Прави впечатление изпъкването на ГЧП като тъмен овал в зеления и синия канал, докато при червения централната му част е бяла.