Търсене в този блог

вторник, 17 юли 2018 г.

Марс - 12.07.2018

В малките часове на 12-ти атмосферата се подобри още повече и се откри хубава гледка към червената планета. Детайли по повърхността се забелязваха още по време на снимането, а при стакването и трите цветови канала (както и IR) се получиха остри.

Качвам два RGB варианта, IR, както и анимация от шест кадъра, която показва ротацията на планетата. Марс се върти значително по-бавно от Юпитер и Сатурн, което означава, че трябва да се прави по-голяма пауза между заснемането на клиповете, за да проличи добре завъртането.






понеделник, 16 юли 2018 г.

Сатурн - 12.07.2018

От фотосесията на 11-ти срещу 12-ти, за Сатурн атмосферата значително се подобри и условията за снимане бяха добри. Напълно безоблачно небе с наскоро преминал атмосферен фронт, което спомогна за хубавата прозрачност.
Опозицията на планетата наскоро отмина, но пръстените все още са доста ярки, което е типично явление около опозиция.

Изображенията са RGB, IrGB и IR.


Юпитер - 11.07.2018

Юпитер вече бързо намалява ъгловия си диаметър, а също и по време на максималното му издигане на небосклона все още е светло.
Условия за снимане не бяха добри - присъстваха осезаеми турбуленции, както и замъгляване на атмосферата. Все пак в кадър се падна ГЧП. В централната му част се забелязва малко по-тъмно овално образувание (вероятно там има по-голяма наситеност на материята, изграждаща петното).
В ЮЕП (близо до петното) присъстват множество ерупции на белезникав материал от по-ниските слоеве. Вероятно явлението се дължи на силни конвективни потоци.